Yllätystapaaminen Helsingissä

Yllätystapaaminen Helsingissä

Olin syyskuun puolivälissä kertausharjoituksessa Santahaminassa. Kertausharjoitus liittyi Suomessa pidettyyn kansainväliseen CITF-esikuntaharjoitukseen, johon osallistui noin 250 ulkomaalaista upseeria. Vieraiden tiukkaan ohjelmaan mahtui toki myös vapaa-aikaa, jolloin heille oli järjestetty tilaisuus vierailla Sotamuseon Jatkosota-näyttelyssä. Museossa huomiota oli herättänyt vitriinissä esillä olevat Lauri Törnin mitalit.

Eräänä päivänä minuun otti yhteyttä kapteeni Brian S. Petit. Hän oli kuullut suomalaisilta upseereilta, että minulla olisi jotain tietoa Törnistä. Kerroin omaavani yhteyksiä Törnin Perinnekiltaan ja kaimani, kirjailija Kari Kallosen olevan yksityiskohtaisesti perillä Törnin historiasta. Keskustelussa kapteeni Petit:in kanssa kävi ilmi, että hänen esimiehensä, kenraalimajuri Kenneth Bowra oli palvellut Vietnamissa samassa yksikössä kuin Larry Thorne, tosin viitisen vuotta myöhemmin. Kenraali Bowra oli kertonut kuulleensa jo silloin Lassen ansioista ja kovasta maineesta. Keskustelimme aiheesta pitkään.

Seuraavaksi kapteeni Petit pyysi, että saisi esitellä minut kenraalille itselleen. Hän lupasi järjestää audienssin seuraavaksi päiväksi. Koska olin sotilastehtävissä, anoin lupaa tapaamiseen omalta esimieheltäni. Asia eteni aina harjoituksen suomalaiselle johtajalle asti ja nopeasti tulikin myönteinen vastaus. Mieleeni juolahti myös, että luovuttaisin tapaamisessa kenraalille ja kapteenille J-sarjan Törni-puukot. Pikatoimituksena vaimoni Tiina hoiti puukot minulle ja nyt juolahtikin mieleeni, että upseereita kiinnostaisi varmasti myös onnettomuuspaikalta Vietnamista tuotu konepistooli ja helikopterin osa. Tein nopeasti loma-anomuksen, jotta voin hakea osat kaimaltani, kirjailija Kari Kalloselta. Loma-anomus hoidettiin heti ja sain noudettua tavarat.

Myöhemmin iltapäivällä esimieheni ja minä tapasimme kenraali Bowran sovittuna aikana. Tuo lyhyt ja vanttera kenraali kertoi kuulleensa Vietnamissa paljon Törnistä. Hän kertoi olevansa ylpeä siitä, että sai palvella samassa yksikössä kuin Törni ja sai mahdollisuuden tulla Suomeen, josta legenda on kotoisin. Hän piti myös arvossa sitä, että sai tavata henkilöitä, jotka pitävät Laurin perintöä yllä. Hän lähetti terveiset perinnekiltalaisille ja erityisesti Törnin jääkäreille. Luovutin hänelle myös Kari J. Kallosen ja Petri Sarjasen antaman kolmiosaisen Lauri Törnin elämänkerran. Hän piti saamiaan lahjoja suuressa arvossa. Luovutusten jälkeen yllätin kenraalin esittelemällä vielä Laurin konepistoolin, josta tilaisuudessa osallisena olleet upseerit olivat erittäin innostuneita.

Sain kenraalilta muutamaa viikkoa myöhemmin kirjeen, jossa hän kiitteli kovasti saamistaan huomionosoituksista. Hän oli iloinen saatuaan tilaisuuden käydä Suomessa, Larry Thornen kotimaassa.

Kari M. Kallonen