Lauri Törni-erikoispuukko

LAURI TÖRNI-erikoispuukko

623

Lauri Törni lahjoitti myös usein amerikkalaisille asetovereilleen pienen palan suomalaista terästä,  puukon.

Mittava ja kallis Ritariprojekti aloitettiin jo vuonna 1999 syksyllä ja sen toteuttamiseksi luotiin Törni-erikoispuukosta Ritari-sarjan rinnalle Jääkäri-sarja. Toteuttaminen varmistui Kustannusosakeyhtiö Revontulen ja lohjalaisen Orthex Oy:n tukiessa ratkaisevasti hanketta.

Ritari-sarjan puukkoja valmistettiin 144 kappaletta eli Törnin Mannerheim-ristin järjestysnumeron mukaan ja Jääkäri-sarjaa Marttiinin henkilöstö valmisti 239 kappaletta, yhtä monta kuin maineikkaassa osasto Törnissä palveli henkilöitä. Kaikki puukot ovat numeroituja yksilöllisesti ja terään on kaiverrettu Lauri Törnin nimikirjoitus niin Suomeksi kuin Englanniksikin. Puukkoprojektin vetäjänä toimi Lauri Törnin sisarenpoika, Osasto Lauri Törni Perinnekillan nykyinen puheenjohtaja Juha Rajala. Jääkäri-sarjan puukot ovat käytännössä jo myyty nopeimmille keräilijöille sekä suomalaisen sotasankarin ja osasto Törnin tekojen ihailijoille.

Erikoispuukon saaman suuren kysynnän takia, on Maanpuolustusyhdistys Oy Helsingistä saanut perinnekillan luvan valmistuttaa ja myydä omaa MP-sarjaansa Törni-erikoispuukosta. Tämä Maanpuolustus-sarjan puukko on myös varustettu talvisodan sissipäällikön ja USA:n armeijan vihreiden barettien sankarin nimikirjoituskaiverruksella.

Lauri Törni / Larry A. Thorne-erikoispuukko on J. Marttiinin puukkotehtaan jo sodanaikana tuotannossa ja laajassa käytössä olleeseen Ilves-puukko, jonka katsottiin olleen Törnin käyttämä Marttiini-puukko. Puukon kahva on lakattua visakoivua. Terän vasemmassa lappeessa on kaiverrettuna nimikirjoitukset Lauri Törni / Larry A. Thorne sekä puukon sarjatunnus ja järjestysnumero. Oikeassa lappeessa on teksti Ilves sekä J. Marttiini, Finland. Tuppi on nahkaa ja sen yläosassa ylinnä on teksti Lauri A. Törni, alinna Larry A. Thorne ja tekstien välissä osasto Törnin Olavi Mannosen sodanaikana suunnittelema tunnus. Tupen kärjessä on kuvattuna tunturimaisema jossa lappalainen pulkassa ajaa porolla. Lauri Törni / Larry A. Thorne-erikoispuukon mukana on vihkonen jossa kerrotaan lyhyesti hänen elämäntarinansa Suomeksi ja Englanniksi. Marttiinin puukkotehdas on perustettu 1928 ja toimii Rovaniemellä.

Osasto Lauri Törni Perinnekilta ry. myöntää Ritari-sarjan erikoispuukot huomionosoituksena ja kiitoksena henkilöille tai yhteisöille veteraanityön ja Törni-hengen vaalimisesta ja tukemisesta asemansa, tehtävänsä taikka aatteensa puolesta.

 

Ritari-sarjan puukkojen luovutukset alkoivat heinäkuussa 2000:

1. Mauno Koivisto, Suomen Tasavallan presidentti, sotaveteraani ja törniläinen
2. Salme Rajala, Lauri Törnin sisar, rintamalotta
3. Kaija Mikkola, Lauri Törnin sisar, rintamalotta
4. Jan-Erik Enestam, puolustusministeri
5. Gustav Hägglund, kenraali, puolustusvoimain komentaja
6. Adolf Ehrnroot, jalkaväenkenraali, Mannerheim-ristin ritari
7. Ilkka Hollo, kenraaliluutnantti, pääesikunnan päällikkö
8. Charles W. Norton, USA:n armeijan erikoisjoukot
9. Clyde J. Sincere, USA:n armeijan erikoisjoukot
10. Klaus Mullinex, USA:n sotilasasiamies Suomessa

Vuodesta 2000 alkaen on luovutettu Ritari-sarjan puukkoja seuraavasti:
11-32.,40, 43, 44-50, 51 osasto Törnin veteraanit, yhteistyökumppanit ja perinnekilta

Vuonna 2001

33. Charles Petry, Törnin aseveli, USA:n armeijan erikoisjoukot
34. Andy Hollingsworth, etsintäleirin johtaja Vietnam-99, USA:n armeijan erikoisjoukot
35. Hellä Keravuori, Törnin ystävä ja ”äitihahmo”, USA
36. William P. Tangney, kenraaliluutnantti, USA:n armeijan erikoisjoukot
37. Bryan Brown, kenraaliluutnantti, USA:n armeijan erikoisjoukot
38. Kenneth R. Bowra, kenraalimajuri, USA:n armeijan erikoisjoukot
39. William G. Boykin, kenraalimajuri, USA:n armeijan erikoisjoukot
41. Eldon A. Bargewell, prikaatin kenraali, USA:n armeijan erikoisjoukot
42. Crafty Croft, eversti, Törnin aseveli, USA:n armeijan erikoisjoukot
51. Earl Thieme, everstiluutnantti, Törnin aseveli, USA:n armeijan erikoisjoukot

Jääkäri-sarjan Lauri Törni erikoispuukko luovutettiin Helsingissä 2002:

1. George Bush Sr, USA:n presidentti

PRESIDENTTI GEORGE BUSH SR VASTAANOTTI TÖRNI-PUUKON

Yhdysvaltain entinen presidentille George Bush kävi yksityisellä vierailullaan Suomessa. Suurlähettiläs Bonnie McElveen-Hunterin järjestämässä tilaisuudessa 30.9.2002 Osasto Lauri Törni Perinnekillan edustajat luovuttivat presidentille Jääkärisarjan Törni-puukon järjestysnumero 1. Presidentti Bush on toinen Törni-puukon saanut presidentti, sillä Törnin jääkäri, presidentti Mauno Koivistolle on aikaisemmin luovutettu Ritarisarjan Törni-puukko numero 1. Mielenkiintoista on että jo toimessa ollessaan presidenttien välit olivat ilmeisen luottamukselliset ja sattumalta vuosien jälkeen taas yksi asia yhdistää heitä. Törni-puukot ovat Marttiinin Ilves-mallia. Lauri Törni tapasi lahjoittaa ystävilleen suomalaisia puukkoja, joita siskonsa sitten toimittivat veljelleen Yhdysvaltoihin. Presidentti George Bush Sr oli aloittamassa toimintaa, jossa Vietnamissa kadonneita Yhdysvaltain joukoissa palvelleita sotilaita etsitään. Esimerkkinä etsintätoiminnasta on Lauri Törniä viimeisellä lennolla kuljettaneen helikopterin onnettomuuspaikan löytyminen. Presidentille puukon luovuttivat Juha Rajala, Ilkka Nieminen ja Mia Finnig-Rajala.