Etsintäpartio Vietnamissa

Paluu Vietnamiin 27.2.-14.3.2004

Etsintäpartio Vietnamissa

SUOMALAINEN ETSINTÄPARTIO VIETNAMISSA 1999

Keväällä-99 varmistui että suomalaisryhmällä on mahdollisuus osallistua 20.-28.7. Yhdysvaltain armeijan etsintäosaston Joint Task Force Full Accountingin 56. retkikunnan tutkimusmatkalle Sikorsky H-34 helikopterionnettomuuspaikalle Kham Ducista etelään, syvälle Vietnamin viidakkoon. Retken toivottiin paljastavan Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin kohtalon ja salaperäisen katoamisen 18.10.1965 Vietnamin sodassa (tapaus 0174). Löytö pidettiin salassa jonkin aikaa jotta saisimme asiasta tarkempia tietoja USA:sta. Keskusrikospoliisi hoiti ystävällisesti Törnin sisarusten DNA-näytteet täällä Suomessa ja näin saatiin DNA-mallit onnettomuuspaikalta mahdollisesti löytyvien orgaanisten löydösten analysointiin. Asia paljastettiin os. Törnin veteraaneille kesätapaamisessa 1998 Naantalissa. Tiedotusvälineet olivat erittäin kiinnostuneita asian tultua julkiseksi ja etsintäpartion lähtöä olikin seuraamassa tv-ryhmiä ja toimittajia. Partion ensimmäinen etappi oli Hanoi jossa he tapasivat ”kaitsijansa” Joint Task Forcen edustajan Jeffrey McDowellin ja suurlähettiläämme Juha Puromiehen. Hanoista matka jatkui lentäen Da Nangiin ja China Beachilla pojat kävivät tietysti yöuinnilla. Helikopterilla matkattiin onnettomuuspaikalle ja etsintäleirin johtajana toiminut erikoisjoukkojen kapteeni Hollingsworth toivotti partion tervetulleeksi. Onnettomuuspaikalla oli nähtävissä rinteeseen törmänneen kopterin tulosuunta ja maahan iskeytymiskohtakin erottui. Tulosuunnan puissa oli roottorin kappaleita ja raskaammat moottorin osat olivat vierineet alas laaksoon. Ylhäältä kaivuissa löytyi jo aiemmin löytyneiden tunnuslevyn, sytyttimen ja hampaiden lisäksi luita, hampaita – myös kultaisia, kopterin kevyempiä osia, tuulilasin ja roottorin palasia. Luoteja ja 9 mm Carl-Gustav konepistoolin jäännökset. Erikoisjoukot käyttivät nimenomaan kyseistä asemallia sen anonyymiyden vuoksi. Suomen keskusrikospoliisi selvitti aseen tunnusnumeron aseen saavuttua Suomeen.

Herkkä hetki koettiin kun Juha Rajala kaivoi kuopan maahan iskeytymiskohtaan ja laski perinnekillan muistolautasen. Yhdysvaltain suurlähettiläs Peterson laski Missing In Action-mitalin, samalla todeten: ” Never forgotten”. Suurlähettiläämme Puromies ja vietnamilainen eversti Vien kunnioittivat myös Törnin muistoa samassa tilaisuudessa.

Tiedotusvälineet olivat innolla vastassa partion saapuessa lentoasemalla, kaikki halusivat tietää oliko suomalaisen sotasankarin Lauri Törnin mysteeri nyt selvinnyt …